NEDEN ULUSAL KALİTE HAREKETİ? (Önce Kalite Dergisi Kasım 2010)
Günümüzde dünya hızla küçülüyor. İletişim ve ulaşımdaki teknolojik gelişmeler ülke sınırlarını neredeyse yok etmiş. Küreselleşen, küreselleştikçe sıkışan dünya da bir mal veya hizmete ulaşmak artık bir elin uzandığı yer kadar yakın ve kolay.
Bu nedenle, mal veya hizmet üretirken en iyi, en ucuz, en hızlı ve tüketici beklentilerini azami derecede karşılıyor olmak gerekiyor.Rekabet artık ulusal sınırlar içinde değil,dünya çapında.
Tüketici beklentilerini karşılayabilmek ve küresel rekabete ayak uydurabilmek ise kaynakları en verimli ve etkin şekilde kullanmakla mümkün.
Yani parayı, malzemeyi, bilgiyi ve insan gücünü, müşteri beklentileri doğrultusunda en etkin ve verimli şekilde kullanmak ve hızlı olmak gerekiyor. Eskiden büyük balık küçük balığı yutar derken, şimdilerde hızlı balık yavaş balığı yutar diyoruz. Hata yapma lüksümüzün olmadığını artık herkes biliyor.
İşte yukarıda bahse konu unsurların sağlanması ve yönetilmesi, Toplam Kalite mantığı içinde, sistematik , sürdürülebilir, izlenebilir ve sürekli iyileştirilebilir bir çevrim içinde mümkün olabilmektedir.
Bu ihtiyaçları gören KALDER,tüm sektörlerdeki oyuncuların özellikle Uluslar arası Rekabet Gücü'nü arttırmak için, 1998 yılında EFQM Mükemmellik Modelini kullanarak, Türkiye'de Özdeğerlendirme ve Toplam Kalite Seferberliği başlattı ve ismine ULUSAL KALİTE HAREKETİ dedi.
Hareketin amacı; Ülkemizdeki kurum/kuruluşların sağlam temellere sahip yüksek rekabet gücüne erişebilmesi için Toplam Kalite Yönetimi'nin yaygınlık kazanmasını sağlamaktı.
Ancak, KALDER, bu harekete başlarken, daha da ileri giderek, iyi ve başarılı uygulamaların harekete katılanlar arasında paylaşılmasını sağlayarak, adeta öğrenen bir yönetim sistemi öngördü.
Bu sistemde, değişik aşamalardan geçen kurum/kuruluşlar (Şekil-1), her aşamada gelişmelerini, öz değerlendirme yaparak, varsa eksik ve/veya düzeltilmesi gereken yönlerini görerek ilerlemekte ve sonuçta mükemmelliğe ulaşmak için sürekli ve sistematik bir çaba sarf etmektedir.
Bu hareketin her safhasında, KALDER, uzman eleman, eğitmen ve denetçileri ile kurum/ kuruluşlara eğitim, koçluk ve değerlendirici olarak destek vermektedir.
Kurum/kuruluşların ,ortak amaç ve hedeflere,tüm paydaşları ile beraber,ortak aklı kullanarak ulaşması, ancak İyi Yönetişim ile mümkün olmaktadır.Bunu sağlayan ise mükemmeliyetçi anlayışla çalışan bir sistemdir. ULUSAL KALİTE HAREKETİ sonuçta bize bu yolu açmıştır. Bu güne kadar bu harekete katılan 420 kurum/kuruluşun yakaladıkları başarılar KALDER'i daha da heyecanlandırmış ve bu hareketi tüm ülke geneline yayarak, ülkemizin, uluslar arası rekabette ön sıralara yükselmesi, firmalar ve ülke olarak bir dünya markası olmasına katkıda bulunma ülküsünü hayata geçirmek için imkanlarını sonuna kadar kullanma kararını almıştır.
Gelişen, değişen ve yenileşen dünyamızda barış, refah ve huzurun odağı olan dünya markası bir Türkiye dileğiyle…
Önder KIRATLILAR
KALDER Yönetim Kurulu Üyesi