İNŞAAT SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET İÇİN KALİTE (İMSAD Dergisi Şubat 2011)
İMSAD'ın yaptığı araştırma sonuçlarına göre,İnşaat Sektörü 2010 yılında %15,1 oranında büyüdü. Üretim hacmi 68,1 Milyar TL'ye ulaştı. Yine inşaat sektöründe istihdam 1.307.000 kişiye ulaştı. 2010 yılı ihracat tutarı da 18,7 Milyar USD olarak gerçekleşti.
İnşaat malzemeleri sanayine küresel olarak baktığımızda da; Türkiye'nin Pazar payı %1,9, üretimdeki payı %2,1, ihracattaki payıda %2,9'a ulaştı (Türkiye, inşaat demiri, demir-çelik radyatör ve demir -çelik profilinde dünyada ihracat birincisi).
Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde de Çin'den sonra dünyada 2.sırada (2010 yılı iş hacmi 22,1 Milyar USD).
Önümüzdeki 5 yılın büyüme öngörüleri ise; ortalama inşaat sektöründe %13,6, inşaat malzemelerinde %14,5, müteahhitlik hizmetlerinde de %10-15 dolayında.
Bu arada İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Orhan Turan'ın 2. İnşaatta Kalite Zirvesinde sektör için ortaya koyduğu 2023 yılında 3x100 Milyar USD hedefi var. Sayın Turan, Cumhuriyet'in 100.yılının kutlanacağı 2023 yılına doğru 2 Tilyon TL , başka bir ifade ile 1,5 Trilyon USD büyüklüğe ulaşmayı hedefleyen Türk ekonomisinde, inşaat sektörünün bu hedefe ulaşılmasına katkıda bulunacağını ve 2023 yılında inşaat malzemesi ihracatının 100 Milyar USD, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin 100 Milyar USD ve yurtiçi inşaat sektörü hacminin de 100 Milyar USD olmak üzere toplam 300 Milyar USD'ye ulaşabileceğini belirtmiştir.
Yukarıda bahse konu gerçekten iddialı hedeflere ulaşabilmek, değişen, gelişen ve küçülen dünyamızda, ancak üretimde ve hizmette hedeflere odaklanmak, etkinlik ve verimliği arttırmak ile yaratıcılığın önünü açmakla mümkün olabilecektir. Ayrıca, mal veya hizmet üretirken en iyi, en ucuz, en hızlı ve müşteri beklentilerini azami derecede karşılıyor olmak gerekmektedir.
Müşteri beklentilerini karşılayabilmek ve küresel rekabete ayak uydurabilmek ise kaynakları en verimli ve etkin şekilde kullanmakla mümkündür.
Yani parayı, malzemeyi, bilgiyi ve insan gücünü, müşteri beklentileri doğrultusunda en etkin ve verimli şekilde kullanmak ve hızlı olmak gerekiyor. Eskiden büyük balık küçük balığı yutar derken, şimdilerde hızlı balık yavaş balığı yutar diyoruz. Hata yapma lüksümüzün olmadığını artık herkes biliyor.
Kısaca özetlemek gerekirse, uluslararası sürdürülebilir rekabetin sağlanması, vizyon sahibi ( geleceği öngörebilen), riskleri ve müşteri ilişkilerini yönetebilen,hızlı karar alabilen global şirketlerle mümkün olabilecektir. Başka bir deyişle, rekabet Toplam Kalite mantığı içinde, sistematik , sürdürülebilir, izlenebilir ve sürekli iyileştirilebilir bir çevrim içinde çalışan kurum ve kuruluşlara sahip olmakla gerçekleştirilebilir.
"Mükemmellik kültürünü yaşam biçimine dönüştürerek, ülkemizin rekabet gücünün ve refah düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunmak." Misyonu ve "Cumhuriyetimizin 100. yılında sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı çerçevesinde ülkemizi çağdaş yaşam düzeyine ulaştırmak amacı ile, Türkiye'nin tüm bölgelerinde mükemmellik kültürünü içselleştirmiş, rekabetçi kurum ve kuruluşlar yaratılmasına katkıda bulunan bir kuruluş olmak." Vizyonu ile faaliyetlerini sürdüren Türkiye Kalite Derneği (KALDER), bu ihtiyacı çok önceden görmüş ve daha önce yürüttüğü faaliyetlere ilave olarak, tüm sektörlerdeki oyuncuların özellikle Uluslararası Rekabet Gücü'nü arttırmak için, 1998 yılında EFQM Mükemmellik Modelini kullanarak, Türkiye'de Özdeğerlendirme ve Toplam Kalite Seferberliği başlatmış ve ismine ULUSAL KALİTE HAREKETİ demiştir.
Hareketin amacı; Ülkemizdeki kurum/kuruluşların sağlam temellere sahip yüksek rekabet gücüne erişebilmesi için, Toplam Kalite Yönetimi'nin yaygınlık kazanmasını sağlamaktır.
Ancak, KALDER, bu harekete başlarken, daha da ileri gitmiş, iyi ve başarılı uygulamaların harekete katılan firmalar arasında paylaşılmasını sağlayarak, adeta öğrenen bir yönetim sistemi öngörmüştür.
Bu sistemde, değişik aşamalardan geçen kurum/kuruluşlar (Şekil-1), her aşamada gelişmelerini, öz değerlendirme yaparak, varsa eksik ve/veya düzeltilmesi gereken yönlerini görerek ilerlemekte ve sonuçta mükemmelliğe ulaşmak için sürekli ve sistematik bir çaba sarf etmektedir.
Bu hareketin her safhasında, KALDER, uzman eleman, eğitmen ve denetçileri ile kurum/ kuruluşlara eğitim, koçluk ve değerlendirici olarak destek vermektedir.
Kurum/kuruluşların, ortak amaç ve hedeflere, tüm paydaşları ile beraber, ortak aklı kullanarak ulaşması, ancak İyi Yönetişim ile mümkün olmaktadır. Bunu sağlayan ise mükemmeliyetçi anlayışla çalışan bir sistemdir. ULUSAL KALİTE HAREKETİ sonuçta bize bu yolu açmıştır. Bu güne kadar bu harekete katılan değişik 420 kamu ve özel sektör kurum/kuruluşu ile STK'ların yakaladıkları başarılar KALDER'i daha da heyecanlandırmış ve bu hareketi tüm ülke geneline yayarak, ülkemizin, uluslararası rekabette ön sıralara yükselmesi, firmalar ve ülke olarak bir dünya markası olmasına katkıda bulunma ülküsünü hayata geçirmek için imkanlarını sonuna kadar kullanma kararını almıştır.
İMSAD'ın koyduğu 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmesine katkıda bulunabilmek amacıyla, Ülkemizin lokomatif sektörlerinden biri olan İnşaat Sektörü için KALDER tüm imkanları ile destek sunmaya hazırdır.
Gelişen, değişen ve yenileşen dünyamızda barış, refah ve huzurun odağı olan dünya markası bir Türkiye dileğiyle.
Önder KIRATLILAR
KALDER Yönetim Kurulu Üyesi